Det var vel i begynnelsen av juli da jeg satt i en samtale med Åsmund på skype,
at spørsmålet om skyting som en trening til LS kom opp.
Vi hadde tidligere skutt på papp hos Rælingen skytterlag ( for å finne et null punkt for sikte) uten særlig godt resultat, så var det et stevne i Nannestad med skyting på papp der resultatet heller ikke var noe særlig.
Jeg ble sittende og prate med Jon Granlund og han anbefalte at vi skulle demontere børsa for å se hva dette kunne være, og helt riktig. Vi fant mye olje og dritt i innfestinga mellom løpet og kasse. Ei børse i en slik tilstand kan ikke gå godt. Det ble da gjort rent og pusset opp etter beste evne derogda med en ny prøveskyting. Resultatet av den prøveskytinga var slik at humøret steg betraktelig og ting kom liksom på plass igjen. Så en takk til Jon som fikk meg på bedre tanker igjen.
Så når jeg igjen hadde fått ei børse som jeg kunne kjenne igjen var det bare å takke ja til invitasjonen fra Åsmund om å bli med på noen stevner.
Under samtalen med Åsmund hadde jeg slått opp på aktivitetskalenderen på DFS sia, og riktig nok der var det veldig mye å velge i. Nå vet ikke jeg hva DFS mener om geografikunnskapene til sine medlemmer, men de må øyensynelig tro at disse er helt på topp, og tror nok at alle medlemmer vet hvor alle Norges skytebaner ligger hen, og at alle vet hvor lang tid det tar å kjøre fra bane til bane.
Jeg er derimot er et unntak, jeg er så dårlig i geografi at jeg nesten ikke tør å snakke om det så når jeg hadde lovet å melde meg på noen stevner, avsluttet samtalen med Åsmund, og henta meg en kopp kaffe, var alt klart for å melde meg på, her skal det skytes.
Med friskt mot gikk jeg i gang og oppdager snart noen hårete problemstillinger.
Jeg kom over et stevne på torsdag kl 12 og meldte meg på, så neste, med ledig plass kl 14:45, så begynner vanskelighetene. Hvor langt er det fra A til B, og hvor lang tid tar det å kjøre. Har altså ikke peiling. Og vi prøver en gang til med samme resultat.
Jeg finner da ut at uten å ha deltatt på en haug med stevner over mange år og blitt lokalkjent i Norge syd for Gubransdalen, så er det nesten umulig å planlegge for mer en et stevne pr dag.
Men det er en løsning, og dette ble redningen i mitt tilfelle.
DFS har nemlig laget en fin oversikt over mine skyttelags venners påmeldinger.
Så vips problemet er løst, jeg melder meg på de samme stevnene som Åsmund har gjort, og til samme tider, han er godt kjent, han vet til og med navnene på de han ligger på sandplass sammen med, så da var jeg sikker på at dette ville gå bra, og dessuten viste jeg også at Åsmund liker å ha god tid mellom stevnene, så der er vi like.
Så da ble det 4 stevner på 2 dager: Søndre Land kl 14:45 skive 10. Etnedal kl 19:00 skive 2, overnatting på Dokka, så dagen etter ble det Nordre land kl 10:40 skive 11, og en feltrunde kl 13:30 til slutt.
Herlig da er vi i gang. Lading var ikke noe problem fordi jeg måtte skyte opp noe fabrikk ammo for å få hylser til LS ammoen.
Første stevne er Søndre land med skyting kl 14:45 jeg på skive 10 og Åsmund på skive 1.
Da prøveskyting starter hører jeg noe unormalt i bakgrunn, ett eller annet om at " du får si fra i innmeldinga", men kunne ikke gruble noe mer over det, jeg hadde nok med det jeg drev med.
Etter 3 knepp ned føler jeg at børsa går bra, jeg har tid til 3 skudd til og skyter de for å være helt sikker, joda børsa går fint.
Første serie med 50 og 3 inne stemmer bra med det jeg så, ikke helt god samling siden det lå 2 skudd under med 20,2 det var litt dårlig, da er det ikke langt igjen til 9,9 huff.
2dre 5 skudden ble 50 med 3 inne fortsatt litt stor spredning som går opp og ned i blinken, kan tyde på dårlig plassering av kolben i skuldra, så her blir jeg litt bekymra for resten av serien.
3 de 5 skudd fortsatt 50 med 4 inne, fin samling, dette går bra, så jeg dropper prøveskudd før 10 skudden, men velger 2 skudd like før tiden løper ut for å holde pipa varm.
10 skudden gikk kjempe fint med 100 og 6 inne, dårligste skudd var 10,3. Her er jeg veldig fornøyd
Så skal vi i gang med omgang, frivillig, men det er finale og med 250 som utgangspunkt er det ikke tvil. men det er nok litt for lite inneblinker til å slå storgutta, men skitt au. Som Åsmund sier: "Ta det som trening"
Ok da setter jeg igang med 3 prøveskudd som går midt i, fint da skal dette egentlig gå bra. Ok, kolben i bakken, våpen sikra, 10 sekunder fra nå, dæven her er det høy puls, slapp av dette går fint he he ILD. ok får fine siktebilder og børsa ligger helt iro på de 3 første og det ble 10,7-10,8-10,8 og så, som det ofte går, der kom 9eren, og jeg tenkte hvorfor trakk du av når du ser at det ikke går, at en aldri lærer, synes jeg hører Åsmund i bakgrunn: " Hvor mange ganger må jeg si at du skyter for fort, du må slutte med det tullet der. Sluttresultatet ble altså 349 skal jo være fornøyd med det da, men det blir ikke seier av slikt.
Når jeg kommer ut fra standplass kommer Åsmund ruslende, Hvordan gikk det med deg?
Han hadde fått funksjonsfeil kunne han berette, han fikk ikke avtrekket til å virke så han skulle fikse børsa nede på Statoilen, for der hadde dem luft. ( han hadde nok en teori om hva dette kunne være) Det var altså han som skulle si ifra i innmeldinga.
Ok, han fikk låne med seg det jeg hadde av Sauer verktøy og spant av gårde. Han hadde jo litt dårlig tid da neste skyting var Etnedal kl 19, og du kaster ikke akkurat stein fra bane til bane på de kanter da.
Jeg henta gravlappen og satte meg i kafeteriaen, men tenkte at kanskje det var noe jeg kunne hjelpe til med så jeg reiste etter, og sannelig, på Statoilen i Hov i land finner jeg Åsmund sittende i bilen og skru på Saueren, og jammen har han ikke funnet feilen, og kan fortsette turneen.
Årsaken til problemet var nok messingspon i mekanismen. Ikke bra Åsmund.
Åsmund kjører tilbake til Søndre Land for å skyte ferdig der, mens jeg fortsetter til Etnedal.
Vel fremme i Etnedal ble det god tid til kaffe, tenkte litt på hvordan det gikk med Åsmund, men det får jeg vel vite når han kommer.
Jeg får utsatt skytinga til Åsmund til neste lag, han ligger jo litt bak skjema,
men han rekker fint siste laget.
Min egen skyting i Etnedal gikk ikke så bra, vår nok noe sliten etter en lang dag, mye kjøring og høy temeratur. Sluttresultatet ble 248, så her ble det ikke omgang.
Så er det kveld, og turen for meg går da til Dokka, slår opp CombiCampen og stuper til køys
Dagen etter åpner med samme temperatur som dagen i forveien altså like varmt
Men ok, jeg setter kursen mot Nordre Land hvor det er skyting kl 10:40. Her har jeg også sol på skiva som passer meg bra. Skytinga starter veldig bra og humøret er på topp, men det er utrolig varmt. Da jeg starter på 10 skudden lengter jeg faktisk til å bli ferdig, og slike tanker ødelegger, noe som er klart synlig på resultatet. som ender opp med 249. Men ok jeg velger å skyte omgangen. Men det gikk ikke bra. Her besluttes det å stå over felten, og bare komme seg hjem. Jeg hørte fra Åsmund senere at den feltrunden rett og slett var et mareritt på grunn av varmen.


27 ute


og 29 i bilen

Dette var 2 dager med skyting i mitt liv som vil stå som en meget fin opplevelse.
Det er også hyggelig å komme seg litt rundt for å bli kjent med andre baner og folka som driver dette til det det er: En kjempe fin sport som passer for alle i alle aldere kvinner som menn. Takk til alle.

Så en spesiell takk til Åsmund Ottershagen som gidder å dra på en
gamling rundt om kring på fritia si. Takk Åsmund

Tekst og foto Nils Magne Kjus, Skedsmo skytterlag

Med ny innkjøpt Combi camp er vi klare for avgang til testtur med både henger og nypussa børse.
Etter å ha blitt ferdig med hullete og dårlig vei med fartsgrense 80 langs med en hanger som slenger å spretter fra side til side langs Randsfjorden dukker det opp nye fine veier, men da har det plutselig blitt  60 sone, Hm skjønn den som kan.
Her er pakker vi ut og forbereder oss til skyting, men vi er altid tidlig ute så det blir tid til en kopp kaffe og vaffel selvfølgelig, egentlig er vi vel litt nysgjerrige og skal vel egentlig kikker litt på resultater så langt.
Skytterhuset i Søndre Land er et koselig sted, fin bane å skyte på med fine standplasser
100 meter'n i Søndre land ligger fint til. sola på skivene, det passet meg fint
Da vi holdt på med Sauer'n på verktøybenken bak i bilen til Åsmund tenkte vi på nyheten vi hadde hørt på formiddagen og dagen før om terror i Norge. Vi lurte på hvor lang tid det ville gå før vi fikk besøk av lensmann i bygda, men han hadde vel annet å gjøre den dagen, så vi fikk sitte å mekke i fred. Ikke var det noen som lurte på om vi var terrorister heller.
Her har Åsmund funnet stillingen sin og er i gang med sine prøveskudd i Etnedal

Standplassen i Nordre Land, de har også fått i stand stangskyting på elektronikk